“Hoe gaat het eigenlijk met je eigen bedrijfje?” vroeg hij me.
“Ehm ja, wel goed. Of eigenlijk nog niet zo goed. Ik zeg per 1 mei m’n vaste baan op. Maar voor die tijd is er nog wel heel veel te doen hoor”.
“Wauw, wel gaaf hoor”.
“Ja. Spannend vooral”.

Ik merk de spanning op m’n borst en de twijfel door m’n stem op. Ik luister naar m’n eigen antwoorden. Realiseer me hoe ik aan iedereen vertel dat het allemaal wel spannend is. Hoe ik de naam van m’n bedrijf uitspreek met een verontschuldigende lading. Waarom zeg ik niet dat het gaaf is en dat ik er heel veel zin in heb?

Het simpele antwoord is: ik heb helemaal geen zin in dat eigen bedrijf. Ik heb een whiteboard vol ideeën, een aantekeningenboekje met to-do krabbels en een stormend hoofd. Ik heb een businesscoach, waardevolle adviseurs in m’n netwerk en juichende omstanders die het volste vertrouwen in me hebben. Ik lijk de enige te zijn die het zo net nog niet weet allemaal. Ik pieker me suf waarom er geen dosis positieve energie tevoorschijn komt. Dit is toch mijn droom? Dit is toch wat ik graag wil? Waar blijft dan die flow, die magische vibe die alles mogelijk maakt wanneer je je hart volgt? Hallo?

Ik weet het niet. En misschien is dat precies het antwoord. Het niet-weten past niet in mijn perfecte plaatje. Dit plaatje: een goed lopend bedrijf als coach; het vak beoefenen op Premier League niveau, een heerlijk lichte en rustige werkruimte, een perfecte balans tussen werken en ontspannen, een inspirerende website en bijbehorende social media uitingen, blije klanten en genoeg geld dat binnenkomt om een fijn leven te leiden.

Dat plaatje is mijn verlangen en tegelijk ben ik er hartstikke bang voor. Want wat als het niet lukt? Is het niet makkelijker om een droom, een droom te laten? Om er op een druilerige zondag een beetje bij weg te soezen – een fijne wat-zou-dat-gaaf-zijn gedachte. Lekker veilig. En je hebt zo weinig te verliezen. Het kan niet tegenvallen, je hoeft er niets voor op te geven, je verschuilt je achter een paar ach-dat-gaat-toch-nooit-lukken gedachten en schikt je vervolgens met de wetenschap dat je het maar moet doen met de huidige situatie.

Ik ben niet gemaakt om me te schikken naar een situatie. Ik heb een drammerige onrust in me om dromen waar te maken, om de volle potentie van mijn leven te benutten. “Ja! Wat goed! Wat knap! Die eigenschap zou ik ook wel willen!”, hoor ik je al roepen op de achtergrond. En dankjewel daarvoor. Maar: de keerzijde van deze eigenschap is dat het misselijkmakend eng is, uitputtend en eenzaam. Om mijn droom te winnen, moet ik namelijk iedere keer bereid zijn om alles te verliezen.

En dus ga ik weer, met m’n hele hebben en houwen. Met wapperende haren in de wind ga ik een nieuwe reis aan, waarvan ik weet dat ik die wijzer en rijker zal eindigen, maar ook dat het spannend en onvoorspelbaar wordt. De droom onder mijn ene arm; mijn angst om die te verliezen onder de andere. Of ik al zin heb in m’n eigen bedrijf? Nee. Maar juist daardoor weet ik wel dat ik op de goede weg ben.

|| Corine van Herk is begeleider in persoonlijke ontwikkeling. Haar missie is om jou de regie over je leven (terug) te laten nemen, zodat je de keuzes kunt maken waarmee jij volledig tot je recht komt. Corine is oprichter van True Blue company. Meer weten? Gratis kennismakingsgesprek? corine@truebluecompany.nl of 06-31014094. ||